Voor- en vroeg schoolse educatie (VVE)

Wat is VVE?
VVE betekent letterlijk: Voor -en vroeg schoolse Educatie en houdt in dat jonge kinderen meedoen aan educatieve programma’s. Dit is een vervanger van de peuterspeelzaal (PSZ). VVE draagt bij aan een positieve start in het basisonderwijs.

Wat doen we bij Koeties Gastouderopvang aan VVE:
Kinderen zijn van nature leergierig. Zonder dat wij ze iets aanbieden leren ze zichzelf al jong dingen aan. Daarom zal ik vooral kijken naar het kind, zie ik dat het om uitdaging “vraagt” dan zal ik dit bieden.

IMG 20150319 093929 768x1024 225x300 Voor  en vroeg schoolse educatie (VVE)Ik ben van mening dat kinderen zo lang mogelijk vrij moeten zijn. Kinderen worden tot niks verplicht.
In het verleden heb ik 12 maanden het VVE programma KIKI mogen ontvangen, dit voelde niet goed. Door mijn opleiding weet ik wat VVE inhoud en kan dit de kinderen ook zonder een voorgekauwd programma bieden. Ik werk dus niet met een kant en klaar programma, alle activiteiten bedenk of zoek ik zelf en pas ik aan de kinderen en de situatie aan. Dit werkt voor mij prettiger. Hierdoor heb ik zelf ook meer verdieping tijdens de voorbereidingen. We hebben beer kiki nog steeds vol op in gebruik. Ze is niet meer weg te denken in onze opvang!
Elke ochtend bij het fruit eten start ze met ons aan tafel, we zingen liedjes en zeggen elkaar welkom. Maandelijks pakt kiki er een nieuwe woordkaart bij waar we over praten. Door dit herhaaldelijk te doen pikken kinderen dit op. Ze leren op een zeer speelse manier nieuwe woorden.

Dagelijks bied ik activiteiten aan. Dit kan van alles zijn. Kinderen mogen er aan mee doen, het moet niet. Ik ben me heel bewust van het educatieve deel dat ik ze kan meegeven. Staat een kind hier voor open dan zal het deze mogelijkheden krijgen!

Thema’s:
Ik werk niet standaard met thema’s. Merk ik dat er iets speelt (seizoenen, feestdagen, interessegebied van een kind op dat moment) dan speel ik hier op in en doen we een tot maximaal vier weken een thema. Thema’s zijn dan een rode draad door de week heen, spelletjes en knutselactiviteiten maar ook woordjes en gesprekken. En wat denk je van de leuke leesboekjes!

Kortom: Uw kind leert spelenderwijs!