Mijn bakfiets is geen stint

12 september was het zo ver, ik voelde me een jarig kind. De splinternieuwe bakfiets voor 6 kindjes werd geleverd. Een ontzettend grote uitgave maar een uitgave die echt nodig was. De bakfiets waar ik op dat moment mee rond reed werd echt te klein. En met de koudere maanden voor de deur wilde ik alle 6 de kindjes (dus ook mijn eigen schoolgaande meiden) droog kunnen vervoeren. Niks zo vervelend als op school aankomen met natte kleren.

Gastouder met een bakfiets

De bakfiets is echt een mega uitvinding. Het vervoeren van kinderen gaat zo veel makkelijker dan bijvoorbeeld met een wandelwagen of bolderkar. Sneller ook. Ik vind het een must als je zelf schoolgaande kinderen hebt of wanneer je schoolgaande kinderen opvangt. Ook vind ik het veiliger. Alle kinderen zitten samen in de bakfiets, ze zitten bij elkaar en kunnen niet zomaar de straat oplopen zoals zou kunnen als we met z’n allen naar school toe zouden lopen. Ook zitten ze vast in gordeltjes of de jongere kindjes in de daar voorbestemde stoeltjes. Ik heb overzicht, heel fijn!

Toen ik de nieuwe bakfiets uitprobeerde kwam ik erachter dat hij begrensd is op 18km. Dat wist ik voor ik hem kocht al wel, maar nu kwam ik erachter hoe vlot je al aan die 18 km zit. Ik mopperde er wat op… met een lege bak zit je daar namelijk zo aan. En zeker als het regent wil ik graag doortrappen. Maar ik merkte al snel dat wanneer je een volle bak hebt die 18 km een prima grens is.

Toen kwam daar 2 weken na het ontvangen van mijn nieuwe bakfiets de dag van de leidster. 20 september 2018 een dag die niemand snel meer zal vergeten, de dag dat in Oss alles even stil stond. De dag dat de bakfiets in het nieuws kwam, later bleek het om een stint te gaan, de stint werd een bakfiets genoemd in sommige media. Die hele dag heb ik kippenvel gehad, heb ik een vervelend gevoel gehad wanneer ik alle kindjes in de bakfiets zette en ze even extra goed controleerde op de gordeltjes. Ook vroeg ik me af hoe veilig mijn bakfiets was…. Maar tegelijk besefte ik me dat niks veilig is voor zo’n groot gevaarte dat aankomt rijden met een grote snelheid. Brr! Heftig!

Mijn bakfiets is geen stint

Sindsdien kwamen de opmerkingen als ik (nog steeds vol trots) op de bakfiets door het dorp reed. Mensen vroegen aan mij of mijn bakfiets ook een stint was, mensen vroegen zich af of de bakfiets dan wel veilig was of ze hadden oordelen klaarliggen bijvoorbeeld dat ik onverantwoord was om wel door te blijven rijden (niet wetend wat het verschil is tussen de prachtige stint en mijn (net zo prachtige) bakfiets. Afgelopen week fietste ik door de winkelstraat en hoorde ik enkele mannen achter mijn rug om praten over de stint en zich afvragen of dit ook een stint was. Ze zagen mij stoppen en kwamen het vragen. Dat is tenminste fijn! Niet oordelen maar vragen hoe het zit. Ik heb de mannen vriendelijk uitgelegd dat ik met deze bakfiets zelf moet trappen (wel ondersteund met trapondersteuning, dat dan weer wel) en nog belangrijk zelf moet remmen.

Ik ben blij met de bakfiets, de kinderen genieten er ontzettend van en we hebben er in (vandaag precies) 1 maand tijd al bijna 200km mee gereden. Ik hoop dat er nog heel veel veilige, gezellige en gezonde fietsuurtjes bij mogen komen.