Opvanglocatie

Ons huis is door de GGD goed en veilig gekeurd. Dat is voor u als vraagouder natuurlijk al een belangrijk punt en een fijn idee. Maar ik wil onze woning nog graag wat meer toelichten.

De entree bestaat uit een hal met  een kapstok, waar de kinderen hun jasje mogen ophangen en eventueel hun schoenen neer kunnen zetten. Hun tassen mogen hier ook geplaatst worden.

In de hal bevinden zich ook een trap en toilet.

De woonkamer heeft een rustige uitstraling en is ruimtelijk ingericht. Hierdoor hebben de kinderen veel speeloppervlak. Direct aan de woonkamer grenst een leuke ruimte voor de kinderen met een grote tafel waar we aan eten, knutselen en overige activiteiten ondernemen. In deze ruimte staat een grote kast met veel spelmateriaal. Ook zijn er verschillende leuke ontdekplekjes voor de dreumes kindjes. De ruimtes kunnen indien gewenst door middel van een traphekje gescheiden worden. Zo kunnen de jongere kindjes ontdekken en de oudere kinderen eindeloos treinen en torens bouwen zonder dat deze kapot gemaakt worden door een enthousiaste peuter. 

De woonkamer blijft gewoon onderdeel van de opvang, ik vind het belangrijk een huiselijk gevoel te behouden en ben van mening dat dit het beste past bij gebruik van het woongedeelte. Daarnaast vind ik het heerlijk knus om met de kindjes op de bank te zitten tijdens het lezen van een boekje of het geven van de fles. 

Voor de allerkleinste kindjes heb ik bij voorkeur geen box in gebruik. Ik ben van mening (uit ervaring is deze mening ontstaan) dat het voor het kind prettiger is dat het vrij om zich heen kan kijken en zodra het kan rollen / kruipen lekker op ontdekkingstocht kan gaan. Mijn ervaring is dat oudere kinderen het prettig vinden om contact te maken met de baby en ze met de baby gaan spelen of ernaast gaan liggen om te knuffelen. Natuurlijk blijf ik continue de situatie observeren en zorg ik dat er geen gevaarlijke momenten ontstaan. Voor de allerkleinste baby’s heb ik een babynestje welke ik in de ruimte kan zetten en ik gebruik de babyschaal van TrippTrapp met heel veel plezier. 

De televisie gaat afhankelijk van het weer en behoeften van de kinderen aan. Dit kan 1 maar soms ook 2 x per dag 30 minuten zijn. De kinderen kijken alleen naar door mijzelf goedgekeurde programma’s.

De keuken is een kookeiland midden in de woonkamer. De kinderen zullen hier dus ook komen. Vanzelfsprekend zijn alle nodige lades beveiligd en elektronische apparaten staan op een veilige afstand om zo te beperken dat uw kind(eren) er bij kunnen.

Wanneer kinderen iets uit de keuken willen gebruiken moeten ze eerst toestemming vragen aan mij, ik ben voor het stimuleren van zelfstandigheid maar zal altijd toezien op de handeling van het kind. 

Via de woonkamer of de speelruimte kom je in de tuin terecht. Hier is een bestraat deel en een deel met  gras. In de tuin staat een leuk speeltoestel waar de kinderen kunnen klimmen en glijden. Er is een wip aanwezig en voldoende spelmateriaal. De loopauto’s mogen natuurlijk ook niet ontbreken 🙂

Op het toilet kunnen kindjes die bezig zijn met zindelijkheidstraining naar het toilet met behulp van een toilet verkleiner . In de speelruimte is een verschoontafel aanwezig voor de jongere kinderen. Natuurlijk kunnen de oudere kinderen ook gebruik maken van het toilet. Na ieder toiletbezoek wordt de kinderen geleerd de handen te wassen.

In de slaapruimtes staan goedgekeurde bedjes. De kinderen hebben zo veel als mogelijk een eigen plekje. Vanaf ca. 2 jaar slapen kinderen op een peuter stretcher.